vijgen na Pasen


vijgen na Pasen 1.0

((vooral) in België)

iets wat eigenlijk veel te laat komt; mosterd na de maaltijd
Verwezen wordt naar (gedroogde) vijgen als vroeger toegelaten voedsel in de 40-daagse katholieke vastentijd die aan Pasen voorafgaat.

Algemene voorbeelden


De leer die komt als vijgen na Pasen [...]. Dit is de opvolger van de Catechismus Romanus uit 1566, dit is de leer zoals die door het hoogste kerkgezag is vastgesteld. De oertekst is in het Frans, en daarvan zijn de vertalingen gemaakt. Schillebeeckx heeft die Franse editie ruim twee jaar geleden gelezen. De Nederlandse editie komt hem veel te laat, "als vijgen na Pasen".

NRC,

De controle van 10% van de verkregen data [...] bracht aan het licht dat 45 van de 119 (dus 37,8%) gecontroleerde respondenten de ordeningsvraag verkeerd gelezen of begrepen heeft [...]. We hadden de vraag misschien beter begonnen met de zin "Maak uw top 5 en orden ze volgens uw prioriteiten" of zoiets. Maar dat waren vijgen na Pasen.

http://www.bib.kuleuven.ac.be/bibc/leeszalen/vakbib/eserviceonderzoek/Onderzoek.pdf,

Vele studenten haken al in deze periode af. Ze kunnen niet om met de werkstress of hebben al lang de hoop opgegeven. Ze denken vaak aan het voorbije jaar terug en vervloeken zichzelf dat ze niet harder gewerkt hebben tijdens het academiejaar. Vijgen na Pasen zou ik zo zeggen.

http://www.4ucampus.be/detail.asp?artid=1067

Parlementaire controle achteraf is hier vijgen na Pasen.

http://www.vrede.be/nl/index.html,

De kritiek dat de bestelde studie vijgen na Pasen brengt, omdat zij pas af is na de definitieve vastlegging van het RSPV, wuift Peeters weg met het argument dat er tussentijdse rapporten komen.

De Standaard,